Klederdracht

Wat klederdracht betreft staat Spakenburg altijd hoog aangeschreven, Bunschoten doet hier niet voor onder. De boeren en hun vrouwen uit dit dorp gingen ook jarenlang gekleed in de traditionele dracht.

Klederdracht

Een kenmerkend verschil in de drachten is bijvoorbeeld bij de mannen de boezeroen: is deze bij de Spakenburgse vissers altijd gestreept geweest, de Bunschoter mannelijke bevolking had een boezeroen met een klein ruitje.

Daarnaast toonde de boerendracht ook het verschil in levensstandaard aan. Deze was namelijk veel rijker versierd met goud en andere opsmuk dan die van de arme vissers. Door de week was hier weinig van te merken: het werk nodigde niet uit tot pronken, stoere sterke werkkledij werd dan door zowel mannen als vrouwen gedragen. Maar op zondag – bij de wekelijkse kerkgang of familiebezoek – werd alles uit de kast gehaald om te laten zien hoe goed men het had: de mooiste (vaak gouden of zilveren) sieraden, tasjes, broekknopen, etc werden gebruikt en getoond, aan of op de dracht. Ook de stoffen waren van een beduidend mooiere (dus duurdere) kwaliteit dan die van de beduidend armere Spakenburgers.

Op deze ‘Boeren en Beesten Boel’ dag lopen (nog en weer) vele dorpelingen in de prachtige authentieke klederdracht rond om het nostalgische plaatje te complementeren. Of ze staan in die oorspronkelijke dracht in de verschillende kramen die – om maar iets te noemen – kleine klederdrachtlapjes verkopen: die worden nu vaak gebruikt voor het maken van quilts, kussens of tassen. Het assortiment aan nostalgische attributen die met de klederdracht te maken hebben, is groot en de laatste jaren aanmerkelijk uitgebreid. Al is de originele bestemming ervan soms – met een knipoog naar het verleden – omgetoverd tot een leuk hebbeding voor nu. Erg in de smaak vallen de (mini) schorten en kraplappen, waarmee je een fles wijn aankleedt tot een vrouw in klederdracht: succes verzekerd! Deze markt is een aanrader om ’s lekker uitgebreid te snuffelen voor een leuk cadeau!